obvestilo


Ni novih obvestil.

Zasebna ginekološka ambulanta


Sonja Levak Hozjan, dr. med., spec. gin. in porod.

Vodnikova 1
3320 Velenje

tel.: 03 897 29 30

www.ginekologija-levak.si


Merjenje nuhalne svetline


Ultrazvočno merjenje nuhalne svetline pri plodu je sodobna neinvazivna preiskava, ki v kombinaciji s krvno preiskavo (dvojni hormonski test) služi kot presejalni test za ugotavljanje tveganja za Downov sindrom (kromosomsko napako s tremi kromosomi na 21 kromosomskem paru).

Merjenje nuhalne svetline

Čas za preiskavo

Nuhalna svetlina, ki jo lahko zaznamo in izmerimo z ultrazvočno preiskavo, je nabrana tekočina v podkožju plodovega zatilja. Preiskava mora biti opravljena med 11. ter 13. tednom in šestimi dnevi nosečnosti.

Potek ultrazvočne preiskave

Za natančno merjenje nuhalne svetline je pomembno, da je plod v pravi legi. Plodu izmerimo frekvenco srca, izmerimo njegovo velikost od vrha glavice do trtice, premer glavice, obseg trebuščka in dolžino stegnenice in s tem določimo točnejši termin poroda. Preverimo pristonost nosne kosti, ocenimo obliko glavice in možganskih struktur. Poiščemo srce, želodček in mehur ter preverimo, da je trebušček v celoti prekrit s kožo. Preštejemo kosti na ročicah in nožicah ter pregledamo hrbtenico. Ocenimo lego posteljice in količino plodovnice.

Izračun tveganja

Večja nuhalna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske in srčne okvare. Po končanem pregledu prejmete izvid z izračunom tveganja za Downov sindrom v obliki, kot jo zahteva Fetal Medicine Foundation iz Londona.